Welke autoverzekeringen zijn er?

Autoverzekeringen kun je verdelen in drie categorieën: WA, WA beperkt casco en Allrisk. Deze drie soorten kun je zien als een basispakket, een iets uitgebreider pakket en een super uitgebreid pakket. Welk type voor jou van toepassing is, hangt van je auto af. In sommige gevallen doe je er goed aan een allrisk verzekering af te sluiten, maar het kan ook zijn dat enkel een WA voor jou voldoende is. Maar waarvoor ben je met welke verzekering eigenlijk gedekt?

WA-verzekering

Zoals gezegd is de WA-verzekering eigenlijk een basisverzekering. Deze moet je verplicht afsluiten wanneer je een auto koopt. Deze verzekering dekt schade die door jou aan anderen wordt toegebracht. Wanneer jij iemand aanrijdt, kan het slachtoffer aankloppen bij jouw verzekering om de schade vergoed te krijgen. Zo hoef jij er niet zelf voor te betalen. Je bent met deze verzekering nergens anders voor verzekerd. Deze verzekering wordt daarom aangeraden voor iedereen met een auto ouder dan een jaar of 8.

N.B. Uiteraard moet je bij het afsluiten van een verzekering niet alleen met de leeftijd van je auto rekening houden. Ook je leeftijd, woonplaats en het merk van je auto spelen een rol.

WA beperkt casco

Elk pakket is uit te breiden, dus ook je WA-verzekering. Een uitgebreidere verzekering is echter niet altijd de slimste keuze als het gaat om het verzekeren van je auto. Wanneer je een hoogbejaarde auto hebt, is een allrisk verzekering hoogstwaarschijnlijk te duur, omdat je auto de hoge premie niet waard is. De WA beperkt casco wordt meestal afgesloten wanneer de auto 4 tot 8 jaar oud is.

Met beperkt casco verzeker je jezelf, naast de basis WA verzekering, voor bepaalde schade aan je eigen auto. Je bent hiermee verzekerd tegen brandschade, stormschade, diefstal of poging tot diefstal. Wanneer je in een afgelegen gebied woont en de kans groot is dat je een overstekend hert aanrijdt, ben je daar voor verzekerd. Schade aan ruiten is ook meegenomen, wat weer handig kan zijn voor mensen die veel op de snelweg rijden. Daar springen losse steentjes sneller op, welke sterretjes veroorzaken in je ruit.

Allrisk

Als je een gloednieuwe auto hebt (tot 4 jaar oud) of denkt dat je eventuele schade zelf niet kunt betalen, kun je een allrisk verzekering afsluiten. Met een allrisk verzekering ben je voor bijna alle voorkomende vormen van schade verzekerd, ook schade aan je eigen auto die veroorzaakt is door jezelf. Wanneer je dus in een fikse storm de macht over het stuur verliest, op z’n kant in de berm terechtkomt, waarna de auto door de bliksem wordt geraakt en in de brand vliegt, ben je hier voor verzekerd.

Bij allrisk moet je jezelf wel afvragen of het de moeite waard is. De premie is namelijk in alle gevallen veel hoger dan een gewone WA- of WA beperkt casco verzekering. Soms is het voordeliger om een meer uitgeklede verzekering af te sluiten en zelf eventuele schade te betalen.

Knab Verzekeren

Knab werkt in jouw voordeel
Auto vergelijken Of, download onze Verzekeren app