Waarom heb ik een autoverzekering nodig?

Het is zo ver, eindelijk! Je hebt een nieuwe/andere auto gekocht! Kijk hem eens shinen, daar in de showroom of op de parkeerplaats voor het huis van dat oude dametje. Je mag hem echter niet meteen de weg op rijden. Voordat je überhaupt de auto mag starten, moet je eerst een autoverzekering afsluiten. Heel flauw, maar dit is natuurlijk niet zomaar.

Je bent wettelijk verplicht een verzekering af te sluiten

Wat de meeste verzekeringen betreft ben je helemaal vrij om te beslissen of je ze nodig hebt of niet. Voor de wet zijn er twee verzekeringen die je verplicht af dient te sluiten: de basis zorgverzekering en de WA-verzekering. De WA-verzekering is iets minder breed dan de zorgverzekering, aangezien de laatste voor elke inwoner van Nederland verplicht is. Een WA verzekering is enkel verplicht wanneer je de eigenaar bent van een motorvoertuig. Hieronder vallen naast auto’s ook bijvoorbeeld motoren en scooters. De RDW controleert hier streng op. Als je rondrijdt in een onverzekerde auto, krijg je een boete van € 390.

In 1963 is de verplichting voor het verzekeren van je motorvoertuig in de wet opgenomen, om eventuele slachtoffers te beschermen. Wanneer jij iets of iemand aanrijdt, kan dit veel schade opleveren. Je kunt hierbij denken aan een fiets in de kreukels of een deuk in een auto, maar je kunt natuurlijk ook lichamelijk letsel veroorzaken. En als jij de schuldige bent, draai jij hier voor op. Hierom bestaat de WA-verzekering. Zo kan een slachtoffer altijd aanspraak maken op een vergoeding, ook als jij dat eigenlijk niet kunt betalen.

Je auto staat een tijdje stil

Het kan gebeuren dat je auto een tijdje stil moet staan. Misschien ga je op wereldreis, moet je lang revalideren of krijg je een leaseauto en wil je je eigen auto niet wegdoen. Dan is het niet prettig om een auto te hebben die niet rijdt, maar waar je wel maandelijks voor moet betalen. Gelukkig bestaat hier een oplossing voor: je kunt de verzekering tijdelijk stopzetten. Hierdoor hoef je niet de verzekering helemaal op te zeggen, met verlies van je schadevrije jaren van dien, maar kun je hem meteen activeren zodra je weer achter het stuur kruipt.

Als je de verzekering pauzeert, betaal je in principe geen extra kosten. Wel eisen verzekeraars dat het kenteken tijdelijk geschorst wordt bij de RDW. Dit kan online via de website van de RDW en je betaalt er een klein bedrag voor. Denk erom dat je niet meer de weg op mag wanneer je verzekering gepauzeerd is. Doe het dus pas wanneer het daadwerkelijk van toepassing is en niet alvast twee weken voordat je überhaupt vertrekt richting de noorderzon en nog tig keer heen en weer moet rijden om je spullen te pakken.

Je wilt helemaal geen verzekering

In Nederland ben je in principe verplicht om een autoverzekering af te sluiten. De uitzondering op de regel zijn de gemoedsbezwaarden. Dit zijn mensen die uit geloofsovertuiging geen verzekering willen afsluiten, omdat ze geloven dat hun leven (en alles wat daarbij komt) in de handen is van God. Als gemoedbezwaarde kun je een vrijstelling van de verzekeringsplicht aanvragen. Hiervoor kun je contact opnemen met het Waarborgfonds Motorverkeer. Je bent dan wel verplicht jaarlijks een bijdrage te betalen aan het genoemde fonds. Mocht je schuldig zijn aan een ongeval, kan het slachtoffer zich in dat geval melden bij het fonds.

Knab Verzekeren

Knab werkt in jouw voordeel
Auto vergelijken Of, download onze Verzekeren app