Waar moet ik op letten als ik een autoverzekering afsluit?

Een autoverzekering sluit je niet zomaar af. Het gaat om je auto, dus neem de tijd om een goed passende verzekering af te sluiten. Er zijn niet voor niets drie soorten verzekeringen. Niet iedere verzekering sluit aan bij jouw situatie, omdat iedere autobezitter uniek is en dus zijn eigen verzekering nodig heeft. Stel jezelf daarom altijd onderstaande vragen bij het afsluiten van een verzekering.

Wat voor autobezitter ben ik?

Ga voor jezelf eerst eens na wat voor autobezitter jij bent. Waarom gebruik jij een auto? Misschien heb je een auto gekocht, omdat dat wel zo praktisch is voor de boodschappen en om de kinderen naar school te brengen. Of misschien ben jij juist iemand die de hele dag door alleen maar aan het rijden is en ken je de snelweg beter dan de palm van je hand. In beide situaties heb je een heel andere verzekering nodig. Als je afhankelijk bent van je auto, kun je beter een uitgebreidere verzekering afsluiten dan wanneer je hem sporadisch gebruikt.

Bedenk ook wat voor risico’s je loopt. In de grote stad loop je toch iets meer kans dat je terugkomt bij je auto en dat de radio ontbreekt. Woon je juist heel afgelegen, dan denk je misschien dat je geen enkel risico loopt. Maar wat als je ’s avonds een keer lang moet overwerken, je in het donker terug naar huis rijdt door de polder en er plots een ree de weg op springt? Dan heb je aan enkel een WA-verzekering niet voldoende.

Heb ik aanvullende verzekeringen nodig?

Er zijn drie soorten verzekeringen: WA, WA beperkt casco en allrisk. Deze verzekeringen hebben zo allemaal hun eigen dekkingen. Het betreft echter altijd een verzekering voor je auto en niet voor zaken die daarbij komen kijken.

Als jij ieder weekend het team van je kind naar de wedstrijd rijdt of als jij vaak collega’s meeneemt richting werk (carpoolen), kun je er aan denken om een inzittendenverzekering af te sluiten. Deze verzekering kost een paar euro per maand extra en zowel jij als je passagiers zijn verzekerd voor de financiële gevolgen van een ongeluk. Het kan slim zijn om je accessoires aanvullend te verzekeren, aangezien de autoverzekering alleen de accessoires dekt die al in je auto zaten op het moment dat hij uit de fabriek kwam. Ook rechtsbijstand kun je aanvullend afsluiten. Via je autoverzekering is hij vaak iets goedkoper en minder uitgebreid, maar je krijgt er wel juridische hulp mee wanneer je in een situatie terechtkomt waarbij er een meningsverschil is over de schuldvraag.

Wat kan ik eventueel zelf betalen?

Een hoge premie is niet altijd het beste. Soms betaal je honderden euro’s per jaar aan premie, terwijl je eigenlijk nooit schade hebt. Het is logisch dat je je auto tegen zoveel mogelijk onheil wilt verzekeren, maar ga wel bij jezelf te rade of het echt nodig is. Hoe trots je ook bent op je Suzuki Swift uit 1995, dat oude besje heeft waarschijnlijk geen allrisk verzekering nodig. Je betaalt dan waarschijnlijk meer premie dan wat de auto überhaupt waard is. Soms is het beter om een minder uitgebreide verzekering af te sluiten en eventuele schade uit eigen zak te betalen. Zo bespaar je uiteindelijk maandelijks op de kosten van je premie en behoud je je schadevrije jaren.

Vaak hebben verzekeraars nog wat waarmee je de premie kunt verlagen. Zo kun je een hoger eigen risico nemen of krijg je korting als je niet per maand, maar per jaar betaalt (of andersom). Bij het afsluiten houdt de verzekering echter ook rekening met je leeftijd, woonplaats en schadevrije jaren. Je kunt daarom beter bepalen of je schade zelf op kunt vangen, dan proberen om een iets lagere premie te krijgen.

Knab Verzekeren

Knab werkt in jouw voordeel
Auto vergelijken Of, download onze Verzekeren app