Hoe weet ik of ik goed verzekerd ben?

Een autoverzekering sluit je niet zomaar af. Het gaat om je auto, dus neem de tijd om een goed passende verzekering af te sluiten. Er zijn niet voor niets drie soorten verzekeringen. Niet iedere verzekering sluit aan bij jouw situatie, omdat iedere autobezitter uniek is en dus zijn eigen verzekering nodig heeft. Stel jezelf daarom altijd onderstaande vragen bij het afsluiten van een verzekering.

  • Welke risico’s kan (en wil) je zelf nemen?
  • Hoeveel premie kan (en wil) je betalen?
  • Wat kun je je eventueel zelf opvangen?
  • Hoeveel eigen risico wil je?
  • Hoe uitgebreid wil je verzekerd zijn?
  • Hoe wil je dat je verzekeraar schadeclaims afhandelt?

Beantwoord deze vragen en je weet ongeveer wat jouw eisen zijn voor een verzekering. Zoek nu je polis er eens bij en kijk wat voor verzekering jij op dit moment hebt. In de polis zie je welke afspraken er in de voorwaarden staan en welk bedrag er onderaan de streep als premie staat. Ook vind je hier bijvoorbeeld de openingstijden van de helpdesk van je verzekeraar.

De leeftijd van je auto

Praktische openingstijden van de klantenservice alleen zijn niet voldoende. De leeftijd van je auto is namelijk best bepalend voor welke verzekering je het beste kunt hebben.

Er zijn grofweg drie verschillende autoverzekeringen. Om te bepalen welke bij jouw situatie past, kun je de volgende richtlijnen aanhouden.

  • Nieuwe auto: Allrisk
  • 4 tot 8 jaar oud: WA beperkt casco
  • 8 jaar of ouder: WA

Nogmaals: dit is een richtlijn. Misschien heb jij een oudere auto, maar gebruik je hem verschrikkelijk veel en kom je enorm in de problemen als hij door een ongeluk wegvalt. Dan is allrisk juist een goede optie, omdat je dan vervangend vervoer kunt krijgen.

Je verzekering wijzigen

De belangrijkste reden voor het wijzigen van je autoverzekering is de waardedaling van je auto. Allrisk is duur en als je auto niet al te nieuw meer is, is die hoge premie het waarschijnlijk niet waard. De premie die je betaalt moet in verhouding zijn met de eventuele risico’s en de dagwaarde van je auto.

Een andere reden om je verzekering te wijzigen is een verandering van jouw situatie. Misschien gebruikte je je auto eerst non-stop en nu bijna niet (bijvoorbeeld wijziging van baan of werkplek). Of je krijgt ineens zaterdag het hele voetbalteam van je zoon in de auto.

Aanvullende verzekeringen afsluiten

Met de drie soorten autoverzekeringen kun je al redelijk wat risico’s afdekken. Van enkel schade aan de tegenpartij (WA) tot een olifant van het plaatselijke circus die op je auto gaat zitten (waarschijnlijk allrisk, maar vraag het even na bij je verzekeraar). Je kunt echter altijd aanvullende modules opnemen in je verzekering.

Als jij vaak passagiers hebt en je autoverzekering nog niet hebt aangevuld met een schade inzittendenverzekering, is dat het overwegen waard. Als jij voor je auto een fantastische – en dure – geluidsinstallatie hebt gekocht, kun je kijken of je een extra accessoiresverzekering kunt afsluiten.

Blijf in ieder geval realistisch denken en ga niet in paniek alles verzekeren. Controleer of je huidige verzekering past bij je situatie en of het voldoet aan je eisen. Je situatie kan altijd wijzigen, door een verhuizing of een nieuwe auto bijvoorbeeld. Dat is een prima moment om weer eens naar je verzekeringen te kijken.

Wil je checken of je een verzekering die hebt die bij je past? Download dan de Knab Verzekeren app!

Knab Verzekeren

Knab werkt in jouw voordeel
Auto vergelijken Of, download onze Verzekeren app